Rödgröna styret i Malmö oförmöget att skapa trygghet på arbetsmarknaden

Malmöfestivalen startar imorgon den 15 augusti. Festivalarbetare vittnar om usla arbetsförhållanden, rapporterar Sydsvenskan idag. Exempel på dessa är bristande säkerhet, låga löner och arbetstider som inte är förenliga med lagen.

En grundlig kontroll kommer nu genomföras av de inblandade leverantörerna och företagen till följd av de uppmärksammade usla arbetsförhållanden. Detta sköts av Malmö stads upphandlingsenhet. Enligt tidningen har otaliga festivalarbetare jobbat 27 timmar i sträck med att sätta upp tält på Gustav Adolfs torg.

Malmö stad ställde inga krav på att företaget hade kollektivavtal, enligt tidningen. Sydsvenskan frågar:

”Varför sluter ni inte avtal med företag som har kollektivavtal?

– Vi får inte ställa krav om kollektivavtal när vi gör upphandlingar, säger Roland Fridh [på upphandlingsenheten på Malmö stad och som ansvarat för upphandlingarna.]

Varför inte då?

– Till exempel så skulle vi då missgynna utländska leverantörer som inte har kollektivavtal, säger han.”

De rödgröna styret består av tre partier: Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet. Riktpunkt.nu rapporterade hösten 2012 om hur Byggnads Skåne arrangerade en manifestation gällande lika lön för lika arbete och mot lönedumpning. Malmös kommunalråd för arbetsmarknad, Andreas Schönström (S), sa då att Malmö stad från och med ”nästa vecka” skulle börja ”kolla upp företagen som bygger våra skolor och äldreboenden”.  Och i början av detta år kom nyheten att Malmö stad kommer att använda vita jobb-modellen och även ställa sociala villkor vid alla kommande tjänsteupphandlingar. Där skulle kravet på ”kollektivavtalsenliga villkor” finnas, men så blev det inte ser vi nu ett dagsaktuellt exempel på.

Socialdemokraterna och Vänsterpartiet har, som historiskt sett sagt sig kämpat för arbetarklassen, sedan länge övergivit klasskampen. Nu är det jippon i HBTQ-tåg och kompromisser med högern som står  överst på dagordningen för dem.

Sveriges Kommunistiska Parti anser att denna politik som de andra partierna stödjer eller genomför gynnar kapitalet, på ett eller annat sätt. De skapar vinster som några parasiter, kapitalisterna, får medan folket betalar priset för dålig service, sämre arbetsvillkor, sänkta löner (speciellt för ungdomar) och ökade priser.

Sveriges Kommunistiska Parti anser att Malmö stad ska driva all denna verksamhet och inte gynna de så kallade entreprenörerna för att få våra skattemedel – för att de ska ha vinster. Kommunen kan då ha kontroll och tillämpa mänskliga arbetsvillkor med bra löner och kollektivavtal till de arbetare som jobbar med sådana uppgifter. Till dess, måste arbetarklassen och folket inte låta bli att tro borgarnas, sossarnas, vänster- eller miljöpartiets ord att de ska fixa allt efter valet. Man ska tro på sin egen makt. Det är arbetarklassen själv som kan förändra samhället.

Rösta på Sveriges Kommunistiska Parti (SKP):

Riksdagen

Skåne läns landsting

Malmö kommun

Fredrik Jönsson

Du gillar kanske också...

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *