En dag för Chile

De svenska kommunisterna på plats i Köpenhamn för att hedra minnet av alla dem som fängslades och dödades i Chile 1973.
De svenska kommunisterna på plats i Köpenhamn för att hedra minnet av alla dem som fängslades och dödades i Chile 1973.

Lördagen var för SKP i Malmö full av aktiviteter med anledning av 50 års-minnet över alla dem som fängslades, torterades, mördades och tvingades på flykt till följd av den fascistiska militärkuppen i Chile den 11 september 1973.

Under lördagsförmiddagen genomförde Victor Jara-föreningen en manifestation på Gustav Adolfs torg i Malmö. Från SKP:s partistyrelse höll Victor Diaz De Filippi ett tal där han starkt fördömde USA-imperialismens inblandning i Chiles interna angelägenheter. Han drog paralleller till dagens situation runt om i världen där vi ständigt måste vara medvetna om att storfinansen alltid är beredda att med alla medel förhindra rättvisa för arbetarklassen och att förhindra att den vinst det arbetande folket skapar ska tillfalla just folket. Folket kommer alltid att möta motstånd från borgerligheten  i sin kamp för rättvisa.

På eftermiddagen åkte 13 kamrater, i huvudsak från SKP och SKU, över sundet för att där delta i ett event för solidariteten med offren för kuppen. Evenemanget som  arrangerades av bland annat DKP, Murarnas fackförening och flera andra bjöd på både musik, teater och tal. På plats talade Winnie Svendsen från SKP:s partistyrelse. Winnie är själv dansk, och innan hon hamnade i Sverige så bodde hon i Chile under militärdiktaturen och berättade i sitt tal om upplevelserna som för alltid formade hennes liv och politiska engagemang. Hon berättade om när hon sida vid sida med det chilenska byggfacket protesterade mot orättvisorna och möttes av både vattenkanoner och gevärseld.

Hon berättade om tiden innan hon bodde i Chile, hur massvis med pengar samlades in i Köpenhamn för både vapen och illegal radioutrustning. Att Winnies starka engagemang för det chilenska folket, lett av tron på den proletära internationalismen, uppskattades gick det inte att ta mist på, det märktes tydligt på applåderna efter hennes tal.

I samband med besöket fördes samtal också med det danska kommunistpartiet, DKP, som nyligen genomförde en sammanslagning med SKPs systerparti – KPiD.

Efter en lång dag, mätta av alla empanadas, åkte kamraterna hem igen – än mer medvetna om allt det lidande det chilenska folket fått utstå.  Och medvetna om att den parlamentariska övergången till socialismen är en dröm som krossades den 11 september, för 50 år sedan. Vi lär av historien.

SKP Malmö

Du gillar kanske också...

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *