Manifestation i solidaritet med den vräkningshotade barnfamiljen

Åhörare. Foto: Janne Matt/Riktpunkt
Åhörare. Foto: Janne Matt/Riktpunkt

(Artikel från tidningen Riktpunkt.nu 2021-10-28.)

Under gårdagskvällen genomförde SKP en manifestation i skånska Burlöv till stöd för den vräkningshotade familj som ska få sitt fall prövat i hyresnämnden. Riktpunkt har tidigare uppmärksammat frågan. Manifestationen var också en protest mot de planer kommunen med jämna mellanrum sätter på agendan – att sälja ut delar av det kommunala bostadsbeståndet.

Burlövsbor och familjen det handlar om slöt upp utanför Burlöv Center. Tal hölls av Håkan Jönsson från SKP i Burlöv där han inledningsvis klargjorde varför man hade samlats och sedan tog upp de krav som manifestationen ställde:

”Vi har samlats här idag i solidaritet med den familj som hotas av vräkning från sin bostad i Burlövs Egnahem. I morgon (idag den 28 oktober, red anm.) ska deras fall för andra gången upp i hyresnämnden och familjen ska veta att vi är många som står vid deras sida, som känner för deras sak och vi är många som anser att dom har rätt till sin bostad.

Vårt första krav är att den planerade vräkningen stoppas. En bostad är en social rättighet och inte något man spekulerar med för att tjäna pengar.

Ägaren av hyresrätterna i Burlövs Egnahem har i smyg taxerat om fastigheten, från flerfamiljsbostad till småhus, och därmed äventyrat besittningsrätten. Därefter har han sålt huset till någon som inte ens sett fastigheten, som aldrig ens har varit på någon visning. I media har ägaren till Fastighets AB Västerbro uttalat sig och sagt att han kanske inte hade sålt bostaden om han hade fått den hyreshöjning han föreslog. Vad fastighetsägaren gör är alltså att hämnas på en familj med fyra barn, som inte gjort annat än att följa Hyresgästföreningens rekommendationer gällande hyresinbetalning.

Vårt andra krav är därför att hyresnämnden i morgon (idag den 28 oktober, red anm.) avslöjar bluffen och låter familjen bo kvar i fastigheten, med samma hyra som de betalat tidigare.”

Håkan Jönsson från SKP Burlöv.

Håkan Jönsson från SKP Burlöv. Foto: Janne Matt/Riktpunkt

Därefter tog Håkan i sitt tal upp att man kräver att kommunen ska köpa upp fastighetsbeståndet för att förhindra vräkningen.

På manifestationen samlade kommunisterna in namnunderskrifter för att få ännu mer tyngd bakom kravet, som hitintills ignorerats av kommunstyrelsen.

Efter Håkan Jönsson talade Victor Diaz De Filippi från SKPs partistyrelse allmänt om SKPs bostadspolitik och varför kampen för en vettig bostadspolitik också är en kamp mot samhällssystemet som helhet. Han betonade också vikten av att människor själva organiserar sig och inte låter sig vägledas av riksdagspartierna.

Efter manifestationen knöts för partiet nya kontakter och mötesdeltagarna fick med sig material från informationsbordet.

Uppdaterad: Hyresnämnden meddelade idag att motparten inte dök upp på sammanträdet och det fick därmed ställas in.

Läs mer:

Du gillar kanske också...

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *