Stoppa hyvlingen med kraft

Bild: Knud Winckelmann - commons.wikimedia.org
Bild: Knud Winckelmann - commons.wikimedia.org

I början av hösten blev det känt att Arriva, som ägs av det statliga tyska företaget Deutsche Bahn och som sedan 2017 driver de skånska regionaltågen Pågatågen, vill hyvla de anställdas anställningstid. Det betyder att de skär ner i arbetstiden, vilket har betytt att de anställda har ”erbjudits” att arbeta 80 procent istället för 100 procent. De som ”tackar nej” riskerar att bli uppsagda.

Fackförbundet SEKOs klubb Pågatåg har protesterat mot hyvlingen och försökt stoppa den. Klubben uppmanade alla anställda att tacka nej och den övervägande majoriteten följde fackets uppmaning och bara ett litet antal tackade ja. Arriva har nu börjat säga upp de anställda som vägrat det nya avtalet.

Förbundsordföranden för SEKO, Valle Karlsson, har sagt att de kommer att göra allt för att motarbeta detta. Vad det betyder i verkligheten kan vi ana oss till. Att göra allt innebär inget annat än att kompromissa och komma överens, för att i slutändan låta arbetarna sluta.

Vi uppmanar arbetarna, alla resenärer och alla fackföreningar att istället agera i solidaritet. Ställ dem till svars. Ställ regionpolitikerna till svars, för att de tillåter ett företag att göra såhär på deras uppdrag. Ställ cheferna till svars, tvinga dem att agera annorlunda. Strejka. Vägra arbeta. Försvåra arbetet. Arbeta långsamt, men gör det tillsammans, så att ingen enskild blir utsatt. Anta solidaritetsuttalanden och visa praktisk solidaritet med de som fått lämna sina arbeten. Genomför sympatiåtgärder. Sätten att protestera är många och det är bara fantasin som sätter gränser.

Arrivas angrepp på arbetarna är juridiskt korrekt. Så ser den borgerliga lagen ut. Så ser kapitalets lag ut. Det är en klasslag, vars syfte är att rättfärdiga och förenkla angreppen på arbetarna. Såna klasslagar och en sån juridik kan vi aldrig acceptera: lagen ska inte vara något annat än arbetarens rätt.

Därför uppmanar Sveriges Kommunistiska Parti till fullt stöd till de som drabbas av Arrivas angrepp och vi arbetar för att fackföreningarna ska agera kraftfullt för att inte bara stoppa hyvlingen på Pågatågen, utan alla angrepp på det arbetande folket.

Du gillar kanske också...

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *