Manifestation på Segerdagen

SKP Malmö firade, tillsammans med ungdomsförbundet, SKU, Segerdagen till minne av segern över nazisterna i Andra världskriget.

Det var internationell solidaritet och vackert väder på Gustav Adolfs Torg där manifestationen inleddes klockan 18.

Victor Diaz De Filippi, partiordförande för Sveriges Kommunistiska Parti, började med att tala om att det alltmer blivit populärt att koppla ihop nazism och kommunism. Orsaken, sade han, är att misstänkliggöra allt som är progressivt och i dagens läge där kapitalismens kris skapar massarbetslöshet, bostadsvräkningar och till och med svält.

Victor Diaz De Filippi citerade Dagens Nyheters legendariske chefredaktör Herbert Tingsten.

– En person som knappast kunde kallas för att vara vänster, som trots allt kunde förklara fascismens klassnatur. I Nazismens och fascismens idéer skrev han följande:

”Fascismen är borgerlig: den har överallt kommit till makten så gott som uteslutande med stöd av de borgerliga, antisocialistiska folkgrupperna, den har i sina grunddrag bevarat den borgerliga produktionsordningen, den privata äganderätten till produktionsmedlen, den i princip fria konkurrensen, och den avvisar tanken på ekonomisk utjämning.”

Han förtydligade Sveriges Kommunistiska Partis krav om att Sverige behöver en ny politik till exempel – för en återförstatligande av skolan – mot ett närmande av Nato.

– Men en ny politik handlar mycket mer än en utbyggd offentlig sektor. Det handlar om att ta makten över våra liv där vi gemensamt skapar en ny produktion som bygger på det samhälleliga behovet istället för profit till enskilda.

– Med andra ord en revolutionär omdaning av samhället.

mannenilsson-2016

Manne Nilsson, SKU.

I slutet av talet sade Victor Diaz De Filippi att det enda sättet att krossa fascismen för gott är att skapa ett nytt samhälle som är befriat från en människas utsugning av en annan.

Manne Nilsson, från Sveriges Kommunistiska Ungdomsförbund, sade att vi tillsammans skulle hedra minnet av hjältarna som skapade fred i Europa.

– Men låt oss också komma ihåg att vi är arvingar och ättlingar till dessa hjältar. Tillsammans kommer vi att skapa en enad front mot dagens fascism.

Du gillar kanske också...

1 svar

 1. jan "chile" Jaures skriver:

  Hola Victor, saludos de Jan JAURES ”chile”.
  Estoy bien, pero sin internet. Repito, estoy bien (de salud)…..pero
  sin internet (por mi crisis economica).
  No me funciona mi e-mail (?) tampoco.
  Martes 28 Sept-2016

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *