Kommunister i kommunalvalet

På Sveriges Kommunistiska Partis medlemsmöte i Malmö i slutet av 2013 togs beslut om att malmöborna, liksom tidigare, ska få möjlighet att lägga sin röst på SKP i kommunalvalet.

I valet ska man driva de frågor som man alltid driver, dock mer intensifierat som sig bör i en valrörelse. Fler arbetsplatser ska skapas genom satsningar på den offentliga sektorn och ökat bostadsbyggande.

Med anledning av beslutet tog Riktpunkt en pratstund med Håkan Jönsson, ordförande i lokalavdelningen.

– De nuvarande partierna i kommunfullmäktige kommer då och då med populistiska utspel om att det ska satsas på barn, äldre och de arbetslösa. Men i slutändan är man rörande överens om att satsningar på det ena betyder nedskärningar på annat. Man sprider falska påståenden om att samhället saknar resurser och väljer på olika sätt att omfördela de resurser som finns, säger Håkan.

– Trots deras satsningar på barn, saknar över tusen barn i början av 2014 förskoleplatser, fortsätter Håkan.

Malmö som under en längre tid styrts av det rödgröna blocket har drivit privatiseringarna i stort sett lika långt som landets övriga storstäder.

Vad tycker kommunisterna om det?

– Kommunen ska återta utsåld och privatiserad verksamhet som finansieras via malmöbornas skattekronor och skapa arbetsplatser inom den offentliga sektorn. På arbetsplatserna som skapas ska det råda kollektivavtalsenliga löner, säger Håkan och fortsätter:

– Det måste bli ett stopp för privatiseringsvansinnet. De privata företagens intresse är vinstmaximering och malmöborna saknar demokratisk kontroll av verksamheten. Istället ska vi arbeta för en demokratisk offentlig sektor där fackföreningarna ges ett reellt inflytande över verksamheten. De som arbetar i sektorn vet bäst vad som behöver förändras och utvecklas. Dessa kunskaper saknar i regel alltid tjänstemännen i Kommunhuset. Därför är vi inte som övriga partier  tysta om vad vi vill skära ner på. Vi säger tydligt att vi vill skära ner på byråkratin i kommunen och stärka inflytandet för de anställda.

Hur bedömer du chanserna att det efter kommunalvalet sitter en kommunist i kommunfullmäktige?

– Ser man på tidigare valresultat så är chanserna inte särskilt stora. Men å andra sidan finns det ett stort missnöje med den förda politiken. Kan vi fånga upp många av de missnöjda som struntar i att rösta, eller övertyga de att rösta på ett annat parti i hopp om en bättre politik och istället rösta på kommunisterna så finns det chans. Vi har redan börjat planera valrörelsen. Vi kommer nå ut bra, främst genom vår valstuga mitt i centrala Malmö, men också via alla flygbladsutdelningar och valmöten som planeras, så omöjligt är det ju inte.

Efter att sista slurken ur kaffekoppen är uppdrucken och det är dags att avsluta intervjun säger Håkan:

– Oavsett om vi kommer in i fullmäktige eller inte så är en röst på kommunisterna ett viljeuttryck för en annan politik. Och fler röster på SKP bidrar till en folkrörelse mot fattigdom och arbetslöshet – den folkrörelse som krävs för en förändring för malmöborna.

Du gillar kanske också...

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *