Klasskamp och julbord

Lördagen den 12 december genomförde SKP Malmö en studiedag. Deltagarna fick först ta del av en föreläsning på temat ”Arbetarklassens uppkomst och dess läge”.

Jan Jönsson inledde föredraget med att konstatera att Karl Marx hade rätt när han sade: ”Historien om alla hittillsvarande samhällen är historien om klasskamp”.

– Den ”ekonomiska” sfären bestäms av produktionsprocessen och människornas ställning, det vill säga deras fördelning på samhällsklasser enligt produktionsrelationerna. I den enhet som utgörs av produktion-konsumtion-delning av den samhälleliga produkten, är det produktionen som spelar den avgörande rollen. Det som på denna nivå skiljer klasser är inte sådant som inkomstens relativa storlek, vilket ännu hävdas av ett stort antal sociologer. Den obestridliga skillnaden mellan olika relativa inkomstnivåer är endast en följd av produktionsförhållandena, sade Jan Jönsson och fortsatte:

– En annan myt som bitit sig fast i den svenska sociologin och på i synnerhet tidningsredaktionernas ledarsidor är talet om medelklass, det finns ingen medelklass vad skulle då i så fall vara, ett mellanting mellan borgare och arbetare? Att det finns olika skikt inom klasserna förnekas inte av kommunisterna: småborgare och borgare, arbetare och arbetararistokrati, bönder och lantarbetare. Alla tillhör dock en bestämd klass som man kan definiera utifrån vår teori och med hjälp av de analyser som våra teoretiska anfäder gjorde på sin tid, och med stöd av den historiska materialismen kan vi följa klassutvecklingen i Sverige.

Efter det timslånga föredraget följde en diskussion med åhörarna.

I år är 100 år sedan fackföreningsmannen och poeten Joe Hill avrättades i USA efter ett justitiemord. Joe Hill utvandrare från Sverige under namnet Joel Hägglund år 1902.

Det hölls ett anförande om Joels bakgrund och hans handlingar i USA. Joel var mannen som bland annat trotsade förbudet att genomföra gatumöten genom att skriva om frälsningsarméns sånger, till politiskt slagkraftiga sånger. Efter anförandet visades den två timmar långa filmen och dagens politiska del avslutades med en diskussion om filmen som just visats.

Till sist anslöt sig fler av partiets medlemmar och sympatisörer för att avnjuta det traditionella skånska julbordet i goda kamraters lag.

Du gillar kanske också...

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *